Linnan historia

"And for lyubov' moya, the castle on the Polish hills."

Natalja Levedeva, pienen, köyhän ja mitäänsanomattoman aatelissuvun perijätär ja Venäjän viimeisen tsaarin rakastajatar, oli täten karkotettu tsaarikunnan laitamille sitäkin vanhempaan linnaan. Tirskuvan hoviväen vääntyneet ilmeet seurasivat Nataljaa seuraavat viikot, mutta viettelijätär ei niistä välittänyt; pian kaikki nämä kasvot kuuluisivat niihin painajaisuniin, joita Natalja näkisi kuumeisina öinä kivisen linnansa suojaisissa kamareissa. Kaksi kuukautta myöhemmin ensimmäisten muuttolintujen palatessa vielä Pietariin, Natalja ja vain kaksi uskollisinta hovineitoa lähtivät ajurin saattelemana kohti Puolaa.

Historian kirjoista ovat jo aikaa sitten haalistunut muste, joka on kertonut juuri Nataljan linnan peruskivistä ja sen merkityksestä. Tutkimukset ja arkkitehtuuri, joka on päivittynyt aikakausien vaihteissa, ovat kuitenkin sijoittaneet tarkan rakennusajan jonnekin 1200- ja 1300-lukujen vaihteeseen. Alkuperäiseen linnaan on myöhemmissä vaiheissa rakennettu uudempiakin siipiä ilmeisesti tuhoutuneiden tilalle, joten se on historiallisesti oikea tilkkutäkki.
Linnan tunnettu historia on kuitenkin pystytty jäljittämään alkavaksi 1700-luvusta, kun itse Venäjän tsaari lahjoitti miljöön rakastajattarelleen. Natalja Levedeva syntyi 1698 köyhään aatelisperheeseen, ja oli ainoa lapsista, joka eli aikuisikään. Natalja lähetettiin jo ennen kymmenettä ikävuottaan tsaarikunnan hoviin, jossa hän 16-vuotiaana kiinnitti silloisen Pietari Suuren huomion. Teini-ikäinen Natalja saikin nauttia miehen suosiosta aina 1720-luvulle asti, jolloin hovineuvosto sai suostuteltua tsaarin lähettämään raskautuneen Nataljan pois Pietarista; verukkeena perusteltiin syntymättömän lapsen turvallisuutta, sillä Jekaterina koki mahdollisen poikalapsen uhkaavan tyttäriensä asemaa. Natalja lähti Puolaan pian seuraavana keväänä. Nataljan päiväkirjoista selviää, että raskaus päättyi viikkoja kestäneen matkan aikana keskenmenoon, mutta tieto ei ilmeisesti saavuttanut Venäjän hovia, kenties tarkoituksella.
Puolassa Natalja hoiti tyypillisiä alueen hallitsijan tehtäviä; huolehti agrikulttuurista, Venäjän tsaarikunnan vallan toteutumista ja piti linnaa puolustusvalmiudessa. Päiväkirjojen teksteistä selviää, että Natalja osasi pelata niin lapsuuden hovinsa että preussilaisten ja Itävallan kesken, ja vaikka valtasuhteet sekä sukupolvet vaihtuivat, Natalja oli ja pysyi linnan päänä.
Taktikoijan ja businessnaisen lisäksi Natalja oli intohimoinen puutarhuri, ja piti erityisesti ruusuista. Vuosikymmenten aikana linnan puutarhassa nähtiin useita erilaisia istutuksia, joita yhdistivät rönsyilevät ruusukaaret ja rypäletarhat, jotka vielä tänä päivänäkin ihastuttavat vieraita. Nataljan omien piirrosten pohjilta ruusupuutarha on palautettu alkuperäiseen loistoonsa.
Nataljan aikakausi päättyi lokakuussa 1777 keuhkokuumeeseen. 79 elinvuotta, joista 57 aatelisnainen vietti linnassaan tekivät alueesta vauraan ja kukoistavan, mikä näkyy edelleen viinitiloina. Nataljan mukana kuoli Levedevan aatelissuku.
Nataljan öljymaalauksena toteutettu, korkeudeltaan yli 2 metrinen potretti tervehtii linnan aulassa vierailijoita kunnianosoituksena tämän elämälle ja perinnölle.

Nykypäivä & palvelut

Natalja's Garden ostettiin 2020 Puolan valtiolta. Omistajapariskunta Gina & Vasili Pilecki sekä rahoittajat näkivät viimeiset pari vuosikymmentä tyhjänään olleessa linnassa potentiaalia hotelli- että tapahtumakäyttöön ja sitä restauroitiin ja rakennettiin uudelleen neljä vuotta. Linna nimettiin Nataljan rakastaman puutarhan mukaisesti, ja avajaiset tanssittiin toukokuussa 2024.

Historiallisen linnan hotelli ja ravintola vetävät puoleensa matkalaisia ympäri maailman, ja siitä on tullut hyvin haluttu hääpakettikohde; parhaillaan häitä löytyy lähes vuoden joka viikonlopulle. Natalja's Gardenissa onnistuvat niin intiimit että suuremmatkin seremoniat joko ruusukaarien alla että linnaan 1300-luvulla rakennetussa kappelissa, ja Michelin-palkitun kokin keittiö tarjoilee vain parasta, mahdollisimman paikallisista raaka-aineista. Linnan rypäletarhan oma viinipanimo tuottaa rikkaan täyteläistä punaviiniä, ja valkoviini tuodaan suoraan pienestä italialaisesta rantakylästä. Kuplivaakin tuotetaan paikallisesti, toki hienompaan makuun löytyy myös oikeita shampanjaharvinaisuuksia. Ravintolassa on käytössä yksi iso sali, joka mahduttaa noin 200 vieraalle pöydät, sekä useita pienempiä ruokasaleja. Tätä suuremmat häät pidetään tilasyistä johtuen vain ulkona. Suurten hääjuhlien ulkopuolella ravintola palvelee viikkoisin sekä viikonloppuisin pöytävarauksin, ja aamiainen kuuluu huoneen hintaan. Ravintolan sivuovi johdattelee puolestaan keskiviikosta klo 18 alkaen hotellin baariin.

Hotellin huoneistot ovat upean pröystäilevästi sisustettuja, 1700-lukua kunnioittaen. Osa kalusteista on Nataljan alkuperäisiä hankintoja, ja niitä on ripoteltu tasaisesti jokaiseen huoneeseen. Huoneisiin mahtuu aina 2 henkilöä, ja huoneista yhdistettyihin sviitteihin puolestaan enimmillään 8. Hotelli majoittaa siis kokonaisuutena huikeat 350 vierasta!

Mikäli etsit siis hää- tai tapahtumapaikkaa, voi tiedustelut tehdä sähköpostitse Ginalle.

Tallisiipi

Nataljan mukana 1720-luvulla pitkään tyhjillään olleeseen tallisiipeen tuotiin viimein hevosia, joita itse tsaari oli rakastajalleen lahjoittanut. Maalauksiin ikuistetut hevoset hohtivat metallisesti ja muistuttivat epäilyttävän paljon nykyään akhal-tekenä tunnettua rotua, mutta varmaa tietoa niiden alkuperästä ei ole. Kolmen ratsuhevosen jälkeenkin tallissa asui venäläisiä veto- ja työhevosia kautta aikain aina 1939 asti, jolloin silloiset ratsuväen hevoset lähetettiin sotarintamalle.

Nykypäivänä alkuperäistä tallia ei enää ole, vaan se tuhoutui toisessa maailmansodassa. Sen paikalle rakennettiin valtion toimesta uusi, ajan henkeä mukaileva kivitalli, jonka ovia kehystävät alkuperäisestä rakennuksesta säilyneet kivet. Rakennuksen oli tarkoitus palvella tulevaisuudessa hevoskansaa ja elävöittää Puolan taloutta Euroopan suurkisojen merkeissä, mutta tuntemattomaksi jääneestä syystä projekti hylättiin ja myytiin linnaan kuuluvana, ränsistyneessä kunnossa. Sen perustukset kuitenkin oli valettu hyvin, ja kunnostamisen jälkeen siitä saatiin 100 hevoselle soveltuva. Suuret hiekkakentät ja valtava, moderni ratsastushalli nekin valmisteltiin nyt kilpaväkeä silmällä pitäen, ja tarvittaessa tallin lääneihin mahtuu vielä väliaikaisia, tukevarunkoisia telttatalleja.


kaikki kuvat © pixabay
tekstit © VRL-14618

Disclaimer! This site and all content (people, places, events) are purely fictional and do and did not exist in real life, albeit historical facts and people may have been used for the stories.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita